04/12/2014

Bronzino was een Italiaanse schilder van de Florentijnse school

 

 

 

n1.jpg

Bronzino

(Bronzino- juiste di Cosimo di Mariano, di Cosimo di Mariano) of Agnolo Angelo (1503-1572) was een Italiaanse schilder van de Florentijnse school. Geboren 17 november 1503 in Monticello, in de buurt van Florence. Bronzino was een leerling en assistent Jacopo Pontormo, werd beïnvloed door Michelangelo Buonarroti. Vanaf 1540 de hofschilder van de Florentijnse Hertog Cosimo I de 'Medici. De vertegenwoordiger van het maniërisme, Angelo Bronzino creëerde een soort aristocratische portretten, waarin vervreemd gesloten afbeelding benadrukt de plechtige zastylostyu compositie, scherp gecontroleerd patroon, kleurtint koude, emotieloze nauwkeurigheid in de weergave van gegevens (Portret van Cosimo I de Medici, 1545).

Vertegenwoordiger, virtuoze uitvoering door Angelo Bronzino portretten behoren tot de helderste pagina's van de kunst volwassen maniërisme. Bronzino perfect in staat om te bouwen imposante compositie introduceren accessoires, met nadruk op de sociale positie van het model om zijn personages arrogante nalatigheid, verfijnd gentility en geven - in weerwil van idealisering - opslaan overtuigend portret.

n2.jpg

 

Maar in de portretten van Bronzino duidelijk van invloed op de impact van de strenge eisen van de hofcultuur, om het probleem portret geëtst officieel ceremoniële aspect van de mens, zijn geboorte grootheid te beperken. Angelo Bronzino eigenaardige composities overdreven ook uitdrukking, houding pereuslozhneny zijn personages, hun bewegingen gespannen. Dispassion, hooghartige isolatie, zijn wettelijke Bronzino portretten nauw verwant aan hun front-officieel karakter en tegelijkertijd tonen een stijgende onverschilligheid voor de menselijke meesters. Geen wonder dat veel van zijn portretten briljant naturalistische illusoire recept accessoires trekken meer aandacht voor de kunstenaar en meer expressief dan het gezicht; zo'n prachtige brokaat jurk Portret van Eleonora van Toledo Giovanni meesterlijk geschreven of gestreepte transparante weefsel in de vrouwelijke portret van Turijn (1550).

n2.jpg

 

Na 1540 Bronzino uitgevoerd fresco's in het Palazzo Vecchio in Florence ("Aanbidding van het Kruis met bronzen slang", "Mozes weggesneden water uit de rots", "Aartsengel Michael", "Garland met de engelen" en anderen). In het werk van Angelo Bronzino maniërisme bereikt zenit. De schilderijen zijn gevuld met cijfers die zijn vorm mooi, complex patroon te vormen; ze zijn gevestigd friezen parallel beeldvlak; De wizard zal niet proberen om een echte driedimensionale ruimte te brengen. Verticaal en diagonaal onderstreepte cijfers kunstmatig verlengd, hun modellering van rigide, sculpturale. Deze functies zijn duidelijk zichtbaar in de film "Pieta" en "Afdaling in de hel" (Uffizi, Florence).

 

 

n5.jpg

 

n7.jpg

 

Literaire smaak en theoretische inzichten die typerend zijn voor het tijdperk van het maniërisme zijn, weerspiegeld in schilderijen van Bronzino, geschreven in complexe allegorische onderwerpen, "Allegorie van de triomf van Venus", "Cupido", "Domheid" en "Time" (1544-1545, Londen, National Gallery) . In de portretten, vooral zoals "Eleonora van Toledo en haar zoon" (1545), "Een jonge man met een luit" (ongeveer 1530) en "Lucretia Panchiatiki" (1540) (alle - in het Uffizi), de kunstenaar geldt consequent maniëristisch schildertechnieken te bereiken decoratie en elegantie van formulieren. Bronzino schilderij verschillen zorgvuldige uitvoering en aristocratische terughoudendheid afbeeldingen. Veel van zijn modellen - de leden van de Medici-familie, hofschilder aan wie hij was met de in 1540. Bronzino stierf in Florence 23 november 1572.

n9.jpg

 

 

 

n11.jpg

n14.jpg

Les commentaires sont fermés.